Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balneológiáról általában képes leírás - Balneológia.tlap.hu
részletek »

Balneológiáról általában - Balneológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balneologia.tlap.hu » Balneológiáról általában
Keresés
Találatok száma - 9 db
Angol nyelvű meghatározás

Angol nyelvű meghatározás

Balneotherapy (from Latin: balneum, 'bath') is the treatment of disease by bathing.[1] While it is considered distinct from hydrotherapy,[2] there are some overlaps in practice and in underlying principles. Balneotherapy may involve hot or cold water, massage through moving water, relaxation or stimulation. Many mineral waters at spas are rich in particular minerals (silica, sulfur, selenium, radium) which can be absorbed through the skin. Medicinal clays are also widely used, which practice is known as 'fangotherapy'.

Balneológiai Egyesület

Balneológiai Egyesület

A Balneológiai Egyesület kongresszusának fő témája a bizonyítékokon alapuló balneológia, újdonságként megjelenik a témák között az állatfizioterápia. A kongresszust a Magyar Balneológiai Egyesület, a DE OEC Reumatologiai Tanszéke és a Nagyerdei Gyógyászati Kft. szervezi. 250 résztvevőt várnak a szer...

Balneológiai meghatározása

Balneológiai meghatározása

A balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, magyarul gyógyfürdőtan. A közönséges vízben fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hat a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven hidroterápia. A gyógyvizek esetében a fent írt hatásokat a gyógyvízben oldott állapotban megtalálható anyagok hatásai egészítik ki.

Balneológiai vizsgálatokra lenne szükség

Balneológiai vizsgálatokra lenne szükség

A vízgyógyászat (hydroterápia), a gyógyvízzel való kezelés (balneoterápia) a legősibb gyógymódok közé tartozik. Annál érdekesebb, hogy tudományosan elfogadott gyógymóddá csak az 1830-as években Winzenz Priessnitz tevékenysége nyomán vált.

Balneoterápia otthon

Balneoterápia otthon

A Natural Fitness Liquid fürdőkészítmény háromfázisú (3 in 1) fürdőkúra, amely egyesíti a balneoterápia az aromaterápia és a korszerű testápolás hatását. Gyógyvízhatás: A kúra tartalmazza a bükfürdői gyógyvíz természetes hatóanyagait, amelyben nagy az ásványi sók és nyomelemek koncentrációja (kalcium, magnézium, lítium, bromid, jodid, hidrogén karbonát). Ajánlott mozgásszervi betegségek, ízületi bántalmak kezelé- sére, valamint meszesedés, porckopás, lumbágó, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció kiegészítéseként. Eredményessége a gyógyászatban bizonyított.

Gyógyvizkúra szabályai

Gyógyvizkúra szabályai

A gyógyfürdőkezelésektől csak akkor várható eredmény, ha orvos írja elő, kúraszerűen őket. Egyes esetekben a gyógyfürdőzésnek - még az alkalminak is - lehetnek ellenjavallatai. Ha az egészséged, a vérnyomásod rendben van, a heti egyszer-kétszeri - alkalmanként legfeljebb félórás - meleg termál- vagy gyógyvízben ücsörgés kellemes pihenést, kikapcsolódást jelenthet, ám ha valamilyen krónikus betegséged vagy testi panaszod van, az öngyógyítás ártalmas lehet. Ha minden rendben van, és csak a felüdülést keresed a gyógyhelyeken, néhány szabályt akkor is érdemes szem előtt tartanod:

Hidroterápia

Hidroterápia

A hidroterápia terápiás céllal használja fel a víz fizikai tulajdonságait: a, hőhatást,a hidrosztatikai nyomást, a felhajtó erőt, a víz ellenállását. A hidroterápia összekapcsolódik a termoterápiával, mert a hőhatást vízzel közvetíthetjük (melegvíz, hideg: kiroterápia) és a mechanoterápiával, mert jól kombinálható mozgásterápiás és masszázskezelésekkel.

Termális ásványvizekkel történő kezelés

Termális ásványvizekkel történő kezelés

A balneoterápia alatt a gyógyvizekkel és a még gyógyvízzé nem nyilvánított ún. termális ásványvizekkel (föld mélyéről feltörő meleg vizekkel) történő kezelést értjük. Ebbe beletartozik az ezekkel végzett ivókúra, inhaláció (belégzés) és iszapkezelés is, de ide sorolhatók a szénsavas fürdők és a gyógyszeres fürdők is. A balneoterápia a víz felhajtóereje és hőfoka mellett az abban oldott ásványi anyagok kedvező hatását használja ki. Ehhez járul a klíma, a környezetváltozás és a lelki hatások, ilyen értelemben leginkább gyógyhelyi kúráról érdemes beszélni. Mindezt kiegészítheti az étrendi kezelés, a diéta.

VÍzes gyógymódok

VÍzes gyógymódok

Kezdjük a sort az ókorban praktizált, itáliai Asclepiadesszel, aki leggyakrabban fürdőkkel, ledörzsölésekkel, pakolásokkal, borogatásokkal, izzasztással kezelte betegeit, mivel a növényi és egyéb eredetű gyógyszerek java részét méregnek tartotta! A vízben rejlő gyógyerőt a közép- és az újkorban a német természetgyógyászok aknázták ki leginkább. Legismertebbek közülük V. Priessnitz, valamint a 'wörrishofeni vízgyógyász' Sebastian Kneipp atya, aki harmincévi, önmagán végzett kísérletezés során közel 300 vízkúrareceptet állított össze.

Tuti menü