Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Budapesti Gyógyfürdők képes leírás - Balneológia.tlap.hu
részletek »

Budapesti Gyógyfürdők - Balneológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balneologia.tlap.hu » Budapesti Gyógyfürdők
Keresés
Találatok száma - 5 db
Gellért Fürdő

Gellért Fürdő

A gyógyfürdő területén feltörő 'csodahatású' forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A későbbiekben a törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.

Király Fürdő

Király Fürdő

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították.

Lukács Fürdő

Lukács Fürdő

A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került. 1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.

Rudas Fürdő

Rudas Fürdő

Az eredeti XVI. századi nyolcszögletű törökfürdő csarnoka szinte a Gellért-hegy sziklafalából türemkedik elő a Duna medre felé, az Erzsébet-híd budai lábánál. 1896-ban épült hozzá a fedett uszoda, nem szabadtériként a második az akkori Budapesten. A Rudas termálfürdőt kizárólag férfiak használhatják.

Széchenyi Fürdő

Széchenyi Fürdő

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője. Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már 'Artézi fürdő' működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek. Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő

Tuti menü