Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gyógyfürdő intézmények képes leírás - Balneológia.tlap.hu
részletek »

Gyógyfürdő intézmények - Balneológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balneologia.tlap.hu » Gyógyfürdő intézmények
Keresés
Találatok száma - 21 db
Debrecen

Debrecen

A négycsillagos Aquaticum Debrecen Termál- és Wellness Hotel**** az ország első természetvédelmi területén, Debrecen pihenőövezetében, a Nagyerdő szívében helyezkedik el. Szállodánk az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontban található, ahol termálfürdő, fedett uszoda, strand, fedett mediterrán élményfürdő, gyógyászati részleg, wellness-sziget, thai masszázscentrum, fogászati központ és magyaros ételspecialitásokat kínáló éttermek biztosítanak komplex szolgáltatást szállóvendégeinknek.

Egerszalók

Egerszalók

A Saliris Resort 17,5 hektáros területen, fenyőerdőkkel körülvett páratlan természeti környezetben helyezkedik el Egerszalókon. A község a Mátra és a Bükk hegység között fekszik a Laskó-patak völgyében, Eger városától 6 kilométerre. A forrást 1961-ben fedezték fel, kőolaj után kutatva. A 65-68 ºC-fokos hévíz 426 méterről tör fel és építi a mésztufa sódombot. A kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos termálvizet 1992-ben gyógyvízzé minősítette az Egészségügyi Minisztérium.

Füzesgyarmati Gyógyfürdő

Füzesgyarmati Gyógyfürdő

Füzesgyarmaton a régió legszebb fürdője az egykori kastély-parkban, mintegy 2 hektáros területen létesült, ahol fák és virágok között üdülhetnek, pihenhetnek kedves vendégeink. Két feszített víztükrű úszómedence, és gyermekpancsoló várja a strandolni vágyókat. A fürdő mai képe 1965-re tekint vissza, amikor egy fúrás alkalmával 1198 m mélyen termálvizet találtak. Az első medencék, (úszó, gyógy, gyermek) vasbeton szerkezetű , meszelt falú medencék voltak. 1994-ben került átadásra a feszített víztükrű tan és úszómedence. 2005-ben elkészült új fedett épületben kapott helyet egy gyógyvizes medence szaunával, merülő medencével, öltözőkkel, valamint felújításra került egy régi gyógyvizes medence. Ezzel a beruházással egy télen-nyáron üzemelő fürdőkomplexum jött létre.

Gyógyitó források

Gyógyitó források

Egyre divatosabbá válik, hogy az ember nemcsak gyógyulása érdekében utazik termálfürdős helyekre, vagyis olyankor, ha már beteg, hanem akkor is, ha teljesen egészséges, és az is akar maradni. Párok, baráti csoportok látogatnak el egy-egy fürdőhelyre, akár hosszú hétvége formájában - gerincet tornáztatni, lazítani, újjászületni és a fagyos időn elégtételt venni. Magyarországot az öt 'termálvíz-nagyhatalom.

Harkány

Harkány

Harkány Baranya megye déli részén, a Dráva folyó völgyében fekszik. Hajdani birtokosai között tudhatjuk a Garai és a Batthyány-családot is, akik egyúttal a szomszéd vár, Siklós urai is voltak. A víz csodálatos hatására a hagyomány szerint 1823-ban Pogány János nevű gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet, akit szaggató lábfájásától a harkányi mocsarak szabadították meg.

Héviz

Héviz

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A többezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang - ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű - forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC. A tó vizének hőmérséklete nyáron pedig eléri a 37 C-t, de télen sem csökken 24 C alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre. A páratlan hírnevű gyógytó a Balatontól mindössze 6, Bécstől 180 km-re egyedülálló természeti környezetben található.

Hogyan hatnak a gyógyfürdők?

Hogyan hatnak a gyógyfürdők?

Fizikai hatás: az ember levegőkörnyezetben él, annak behatásához szokott, ahhoz alkalmazkodott. A fürdő vizébe merült testre szokatlan erők hatnak, amelyek a szervek működését nagymértékben befolyásolják. Ha közönséges fürdővízben fürdünk, a fürdő fizikai tényezői (hőmérséklete, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre. Az ásványi anyag tartalmú vizekben a felhajtóerő nagyobb, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó munkát is kifejt a bőr alatti izmokra. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esések, a zúzódások esélye is jóval kisebb. A langyos és a meleg víz segíti az erek kitágulását, így a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Mindezen a hatásokat használja ki a vízgyógyászat, más néven hidroterápia.

Igal

Igal

Igal legnagyobb lehetősége a gyógyító vízben rejlik, amelyet a múlt század negyvenes éveiben fakasztottak a régi vásártéren felállított fúrótorony segítségével. A kezdeti feltételezésekkel ellentétben - miszerint olaj van a térségben - 651 méter mélységből 81 fokos, kiemelkedő gyógyhatásáról híres víz tört felszínre. A hatvanas években aztán megszületett a döntés: épüljön gyógyfürdő a településen.

Kehidatermál

Kehidatermál

Járt már Zalában? Tudja, hogy Kehidakustánynak, a Zala völgyében különleges atmoszférája van? Varázslatos tájával és 49 ºC-os termálvizével évek óta turisták, pihenni és gyógyulni vágyók úti célja. A család fürdője 2.400 m2 vízfelülettel, 13 medencével, több mint 1.500 ingyenesen használható nyugággyal, ingyenes parkolási lehetőséggel várja kedves vendégeit.

Hirdetés
Komárom

Komárom

A Komáromi Gyógyfürdő egyidejűleg kínál kultúrált fürdőzési, szabadidő eltöltési, egészség megőrzési és gyógyulási lehetőséget nyugdíjasoknak, középkorúaknak, fiataloknak és gyermekeknek egyaránt.A fürdő mellett apartmanház, motel és kemping várja kedves vendégeinket. Rendezvényekhez 40 fős konferencia- termet tudunk biztosítani.

Lipót Fürdő

Lipót Fürdő

Lipót falu a csodálatos Szigetköz közepén, Győrtől 25 km, míg Mosonmagyaróvártól 18 km, az öreg Dunától 1 km-re található. A termálfürdő a 65°C-os termálvizével évek óta a családok, pihenni vágyók kedvelt üdülőhelye. A 3 hektár öntözött gyepfelületű, 2002-es évben teljesen felújított strand két termálmedencével, egy úszómedencével, 600 m2 élménymedencével, gyermekpancsolóval és gyermekmedencével gyönyörű szigettel, patakkal, vízimalommal (szauna) várja a vendégeket.

Mátraderecske

Mátraderecske

Vulkáni utó működésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget mofetta-nak nevezik, mely geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet.

Mezőkövesd

Mezőkövesd

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország legnagyobb forgalmával rendelkező gyógyfürdője. A melegvizet -olaj után kutatva- 1939-ben találták meg Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén 875 méter mélyen. A vízoszlop 23-30 méter magasra tört fel a talajszinttől mérve. A vizet a kútfejtől először a leválasztóba, majd onnan a fürdő medencéibe vezették. A kút percenként 3000 liter 62 oC-os vizet adott, teljesítménye és hőmérséklete is napról napra emelkedett.

Miskolc

Miskolc

A 16. században törökök, és a közelben állomásozó császári csapatok, a környező települések görög kereskedői, és asszonyai által fürdésre, gyógyulásra és mosásra használt melegvizű forráshely egyre támogatottabb, ezáltal látogatottabb, és ismertebb lett. 1711-ben Kollovich Zsigmond váci püspök, aki egyben tapolcai apát, levélben hívja fel a vármegye figyelmét a fürdő állapotára, s rendbetételére ajánlja de Siking császári tábornokot, és itt táborozó katonáit. Az apát úr orvosokat és szakértőket hozat Kassáról, akik feladata, hogy kutatásaikkal alátámasszák a fürdőhely, a víz, és a környék gyógyító jelentőségét, annál is inkább, mert a környék elmocsarasodása kezdi elnépteleníteni a vidéket.

Mórahalom

Mórahalom

A fürdő széleskörű gyógy- és wellness szolgáltatásaival, fedett és szabadtéri élménymedencéivel, 10.000 m2-es parkosított zöldfelületével közel 1,5 hektáros területen helyezkedik el, mely nem csupán a gyógyulni, hanem a kikapcsolódni, pihenni, valamint a sportolni vágyok igényeit is maximálisan kielégíti.

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár

Az itt található elismert gyógyvizű fürdő - besorolása szerint - Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvízzel rendelkező fürdői közé sorolható. Fürdőnkben jelenleg hét medence várja a vendégeket: egy fedett úszómedence, egy nyitott úszómedence, három élmény-,egy gyógy- illetve gyermekmedence. A két ülőmedence egyike 37-38 fokos gyógyvizes a másik 30-32 fokos kevert gyógyvizes, alapterületük 340 m2 illetve 255 m2. Az úszómedencék vízhőfoka 26-27 oC illetve 28-30 oC- os, alapterületük 1125 m2 és 680 m2.

Pápa

Pápa

A fürdő a Külső-Várkertben helyezkedik el, a Petőfi Sándor Gimnázium és a Városi Sportcsarnok stílusát követve szervesen illeszkedik a városképbe. Célunk egy modern, a kor elvárásaihoz igazodó, a helyi, belföldi és külföldi vendégeink igényeit egyaránt kielégítő fürdőkomplexum megvalósítása volt. A kikapcsolódni vágyók kellemes környezetben élhetnek a sokrétű szolgáltatásokkal, amelyek között mind az egészség megőrzését és az aktív sportolást biztosító tevékenységi formák, mind az aktív pihenést, a regenerálódást elősegítők megtalálhatók. A lehetőségek célszerű kihasználását magasan képzett szakemberek biztosítják a kor igényeihez alkalmazkodó korszerű berendezések segítségével. A fürdő és az uszoda biztosítják városunk oktatási intézményeiben tanuló diákok számára a mindennapos testedzést és az úszásoktatást is.

Tuti menü