Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balneológia linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Balneológia képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: balneologia.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A reumáról

A reumáról

A reumát vagy a reumás bántalmat olyan gyulladásos állapotok megjelölésére használják, amelyek főként az ízületeket vagy alkotórészeiket, illetve az izmokat és a csontokat érintik. Ezek az elváltozások fájdalommal és bizonyos mértékű funkciókieséssel járnak, de akár mozgásszervi deformitásokat is okozhatnak.

A víz az élet forrása

A víz az élet forrása

Magyarország számtalan gyógyvizes fürdővel büszkélkedhet. A megmaradt freskók és az ókori fürdők maradványai is bizonyítják, hogy a rómaiak már két évezreddel ezelőtt felismerték a hazánkban található gyógyvizek áldásos hatását. Hazánk területének több mint háromnegyedén létezik gyógyvizes forrás, s legnagyobb részük az Alföld, illetve a Kisalföld alatt helyezkedik el.

Angol nyelvű meghatározás

Angol nyelvű meghatározás

Balneotherapy (from Latin: balneum, 'bath') is the treatment of disease by bathing.[1] While it is considered distinct from hydrotherapy,[2] there are some overlaps in practice and in underlying principles. Balneotherapy may involve hot or cold water, massage through moving water, relaxation or stimulation. Many mineral waters at spas are rich in particular minerals (silica, sulfur, selenium, radium) which can be absorbed through the skin. Medicinal clays are also widely used, which practice is known as 'fangotherapy'.

Balf

Balf

Az Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet balfi részlegén a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelése és rehabilitációja folyik. A Reumatológiai Rehabilitációs Osztály 128 ággyal áll rendelkezésre. A gyógykezelésben felhasználják az ismert, már rómaiak korában is alkalmazott magas kénhidrogén tartalmú gyógyvizet. Az 1975-ben telepített gyógyfürdőkórház elsősorban gyógyvizének köszönhetően alkalmas a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelésére és rehabilitációjára, de kedvezően használja ki a Fertő tó által módosított, Sopronra is jellemző klimatikus tényezőket.

Balneológia korházakban

Balneológia korházakban

A magyar termálvízkincs orvosi hatásainak vizsgálata és a mindennapi orvosi gyakorlatba való bevezetése a célja azoknak a kutatóknak, akik a közelmúltban megalapították a Nemzetközi Balneológiai Kutató Központot. Az intézmény tanácsadó testületében egy akadémikus és az MTA több doktora is részt vesz, a központ működtetésében pedig magyar kutatók és külföldi szakemberek vállalnak szerepet.

Balneológiai Egyesület

Balneológiai Egyesület

A Balneológiai Egyesület kongresszusának fő témája a bizonyítékokon alapuló balneológia, újdonságként megjelenik a témák között az állatfizioterápia. A kongresszust a Magyar Balneológiai Egyesület, a DE OEC Reumatologiai Tanszéke és a Nagyerdei Gyógyászati Kft. szervezi. 250 résztvevőt várnak a szer...

Balneológiai Egyesület

Balneológiai Egyesület

A XIX. Század végén, 1882-ben, amikor is a balneológia a tudományos érdeklődés középpontjába került, a Magyar Királyi Orvosegyesület külön balneológiai szakbizottságot hozott létre. Még ugyanebben az évben önálló kongresszust tartottak a forrás- és fürdőtulajdonosok. A kongresszus résztvevői műszaki és jogi szakemberek bevonásával részletes javaslatokat dolgoztak ki a gyógyvizek védelmére.A javaslat számos elemét a következő évben megalkotott vízjogi törvényben figyelembe vették.1883-ban megalakult az első nemzetközi gyógyfürdőügyi szervezet, a Verein der Kurorte und Mineralquellen interessenten Deutschlands, Österreich-Ungarns und der Schweiz amely egészen az I. világháborúig működött. Ezt megelőzően egyetlen országos, de nem nemzetközi jelleggel bíró gyógyfürdőegyesület létezett, az 1878-ban alapított, berlini székhelyű Balneologishe Gesellschaft. 1889-ben a balneológiai szakbizottság, dr. Tauffer Vilmos professzor személyében, új elnököt választott, aki már az első hivatalos összejövetelen javasolta, hogy a gyógyfürdők fejlesztése, a gyógyvizek védelme, az eredményesebb gyógyító munka érdekében alakuljon egy olyan tudományos egyesület, amely az összes, a gyógyfürdőkkel foglalkozó szakember számára nyitott, és lehetőséget teremt az összehangolt munkára.

Balneológiai konferencia

Balneológiai konferencia

A XI. Szegedi Utazás Kiállításhoz kapcsolódóan Nemzetközi Balneológiai Konferenciát rendeznek Szegeden 2005. április 1. és 2. között. A kongresszus külön érdekessége, hogy a - Magyar Turizmus Rt. által vezetett - turizmust érintő gyógyturisztikai szekciót követően a gyógyturizmus orvosi vonatkozása kerül előtérbe.

Balneológiai meghatározása

Balneológiai meghatározása

A balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, magyarul gyógyfürdőtan. A közönséges vízben fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hat a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven hidroterápia. A gyógyvizek esetében a fent írt hatásokat a gyógyvízben oldott állapotban megtalálható anyagok hatásai egészítik ki.

Hirdetés
Balneológiai vizsgálatokra lenne szükség

Balneológiai vizsgálatokra lenne szükség

A vízgyógyászat (hydroterápia), a gyógyvízzel való kezelés (balneoterápia) a legősibb gyógymódok közé tartozik. Annál érdekesebb, hogy tudományosan elfogadott gyógymóddá csak az 1830-as években Winzenz Priessnitz tevékenysége nyomán vált.

Balneoterápia otthon

Balneoterápia otthon

A Natural Fitness Liquid fürdőkészítmény háromfázisú (3 in 1) fürdőkúra, amely egyesíti a balneoterápia az aromaterápia és a korszerű testápolás hatását. Gyógyvízhatás: A kúra tartalmazza a bükfürdői gyógyvíz természetes hatóanyagait, amelyben nagy az ásványi sók és nyomelemek koncentrációja (kalcium, magnézium, lítium, bromid, jodid, hidrogén karbonát). Ajánlott mozgásszervi betegségek, ízületi bántalmak kezelé- sére, valamint meszesedés, porckopás, lumbágó, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció kiegészítéseként. Eredményessége a gyógyászatban bizonyított.

Bázakerettye

Bázakerettye

A bázakerettyei termálfürdő szezonális nyitvatartással várja kedves vendégeit. A termálfürdő két melegvizes élménymedencével, pezsgőfürdővel illetve egy hidegvizes medencével rendelkezik. A termálfürdő befogadóképessége: 2000 fő

Bükfürdő

Bükfürdő

A fürdő gyógyvizes medencéi 32-38 °C-os, a strand- és sportolásra alkalmas medencéi 26-28 °C-os vízzel vannak feltöltve, a legkisebbeket pedig speciálisan számukra kialakított, csak általuk igénybe vehető gyermekmedencék várják. Az ingyenes csúszdakomplexum felejthetetlen élményeket kínál. A fürdőzésen, csúszdázáson kívül az apróságok szórakozásáról modern játszótér gondoskodik, a pihenni vágyó felnőttek ellazulását pedig tágas pihenőterületek, kényelmes, ingyenesen igénybe vehető pihenőágyak szolgálják.

Debrecen

Debrecen

A négycsillagos Aquaticum Debrecen Termál- és Wellness Hotel**** az ország első természetvédelmi területén, Debrecen pihenőövezetében, a Nagyerdő szívében helyezkedik el. Szállodánk az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontban található, ahol termálfürdő, fedett uszoda, strand, fedett mediterrán élményfürdő, gyógyászati részleg, wellness-sziget, thai masszázscentrum, fogászati központ és magyaros ételspecialitásokat kínáló éttermek biztosítanak komplex szolgáltatást szállóvendégeinknek.

Dél-alföldi Klaszter

Dél-alföldi Klaszter

Igen fontos portálunk megjelenése, a gyors és széleskörű tájékoztatásban és kapcsolattartásban az Egyesület és Klaszter tagjai között, partner kapcsolatainkban, oktatásban -képzésben, és marketing tevékenységünkben egyaránt. Interaktív felület kialakítására törekszünk, hogy minél gyorsabb, életszerű kapcsolatban legyünk az egészségturizmus, az egészségipar részeseivel.

Dél-dunántúli Klaszter

Dél-dunántúli Klaszter

Gazdag történelmi múlt emlékei, változatos tájak és barátságos emberek fogadják a Dél-Dunántúlra érkezőt. A terület szinte minden Magyarországra jellemző tájtípust felölel. A keleti és déli határán futó folyók, a Duna, a Dráva és a Mura mentén alföldi jellegű síkságok fekszenek. A szelíd pannon táj legjellemzőbb részei a dombságok, amelyek lankás, völgyekkel tagolt, erdő borította hátaikkal a jellegzetes dunántúli panorámát alkotják. A két hegyvidéki 'sziget', a Mecsek és a Villányi-hegység védett geológiai és botanikai ritkaságaikkal a természetjárók kedvelt úti céljai közé tartoznak. A dombhátak ölében megbúvó aprócska falvak féltve őrzik gazdag hagyományaikat.

Egerszalók

Egerszalók

A Saliris Resort 17,5 hektáros területen, fenyőerdőkkel körülvett páratlan természeti környezetben helyezkedik el Egerszalókon. A község a Mátra és a Bükk hegység között fekszik a Laskó-patak völgyében, Eger városától 6 kilométerre. A forrást 1961-ben fedezték fel, kőolaj után kutatva. A 65-68 ºC-fokos hévíz 426 méterről tör fel és építi a mésztufa sódombot. A kalcium-magnézium hidrogénkarbonátos termálvizet 1992-ben gyógyvízzé minősítette az Egészségügyi Minisztérium.

Tuti menü