Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szervezetek - Balneológia képes leírás - Balneológia.tlap.hu
részletek »

Szervezetek - Balneológia - Balneológia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balneologia.tlap.hu » Szervezetek - Balneológia
Keresés
Találatok száma - 9 db
Balneológiai Egyesület

Balneológiai Egyesület

A XIX. Század végén, 1882-ben, amikor is a balneológia a tudományos érdeklődés középpontjába került, a Magyar Királyi Orvosegyesület külön balneológiai szakbizottságot hozott létre. Még ugyanebben az évben önálló kongresszust tartottak a forrás- és fürdőtulajdonosok. A kongresszus résztvevői műszaki és jogi szakemberek bevonásával részletes javaslatokat dolgoztak ki a gyógyvizek védelmére.A javaslat számos elemét a következő évben megalkotott vízjogi törvényben figyelembe vették.1883-ban megalakult az első nemzetközi gyógyfürdőügyi szervezet, a Verein der Kurorte und Mineralquellen interessenten Deutschlands, Österreich-Ungarns und der Schweiz amely egészen az I. világháborúig működött. Ezt megelőzően egyetlen országos, de nem nemzetközi jelleggel bíró gyógyfürdőegyesület létezett, az 1878-ban alapított, berlini székhelyű Balneologishe Gesellschaft. 1889-ben a balneológiai szakbizottság, dr. Tauffer Vilmos professzor személyében, új elnököt választott, aki már az első hivatalos összejövetelen javasolta, hogy a gyógyfürdők fejlesztése, a gyógyvizek védelme, az eredményesebb gyógyító munka érdekében alakuljon egy olyan tudományos egyesület, amely az összes, a gyógyfürdőkkel foglalkozó szakember számára nyitott, és lehetőséget teremt az összehangolt munkára.

Balneológiai konferencia

Balneológiai konferencia

A XI. Szegedi Utazás Kiállításhoz kapcsolódóan Nemzetközi Balneológiai Konferenciát rendeznek Szegeden 2005. április 1. és 2. között. A kongresszus külön érdekessége, hogy a - Magyar Turizmus Rt. által vezetett - turizmust érintő gyógyturisztikai szekciót követően a gyógyturizmus orvosi vonatkozása kerül előtérbe.

European League Against Rheumatism

European League Against Rheumatism

Mivel a gyógyhelyeken nem csak a gyógyvizet használják fel kezelésre, hanem a gyógyföld, vagyis az iszapkezelést, ivókúrát, inhalálást, a mechanoterápiát (a masszást) és étrendi gyógykezelést (diétát) is alkalmaznak. Ezekhez még hozzájárul a klíma, a környezetváltozás, és a lelki hatások is. Ezért a felsorolt gyógytényezők együttes alkalmazására, a gyógyhelyi kúra vagy fizioterápia elnevezést is használjuk.

Magyar Balneológiai Kutató Alapítvány

Magyar Balneológiai Kutató Alapítvány

1999-ben alakult meg a Magyar Balneológiai Kutató Alapítvány A XIX. Század végén, 1882-ben, amikor is a balneológia a tudományos érdeklődés középpontjába került, a Magyar Királyi Orvosegyesület külön balneológiai szakbizottságot hozott létre. Még ugyanebben az évben önálló kongresszust tartottak a forrás- és fürdőtulajdonosok. A kongresszus résztvevői műszaki és jogi szakemberek bevonásával részletes javaslatokat dolgoztak ki a gyógyvizek védelmére.A javaslat számos elemét a következő évben megalkotott vízjogi törvényben figyelembe vették.1883-ban megalakult az első nemzetközi gyógyfürdőügyi szervezet, a Verein der Kurorte und Mineralquellen interessenten Deutschlands, Österreich-Ungarns und der Schweiz amely egészen az I. világháborúig működött. Ezt megelőzően egyetlen országos, de nem nemzetközi jelleggel bíró gyógyfürdő-egyesület létezett, az 1878-ban alapított, berlini székhelyű Balneologishe Gesellschaft.

Magyar Fürdőszövetség

Magyar Fürdőszövetség

A Magyar Fürdőszövetség elődszervezete volt a Víz-, Csatornamű és Fürdővállalatok Szakmai Szövetsége. A rendszerváltást követően a fürdők szakemberei úgy döntöttek, hogy önálló szövetséget hoznak létre Magyar Fürdőszövetség néven. A víz- és csatornamű-vállalatoktól a tulajdonos önkormányzatok leválasztották a fürdőket, és önálló gazdasági társaságokat alapítottak a fürdők speciális üzemeltetésére. Az önállóvá vált fürdők szükségesnek látták az önálló érdekérvényesítés lehetőségét kialakítani. Hazánk fürdős szakemberei úgy határoztak, hogy megalapítanak egy olyan országos civil szervezetet, amelyben a szakmai érdekvédelem és az országos képviselet megvalósítható.

Magyar Orvosi Kamara

Magyar Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) minden Magyarországon működő orvos független, demokratikus, céhszerű testülete, amely tagjainak szakmai, erkölcsi és anyagi érdekvédelmet hivatott biztosítani. Működését köztestületként a képviseleti demokrácia elvei szerint fejti ki. Átlátható működésével és befolyásával nemcsak tagjait, hanem a lakosságot és annak egészségügyét is szolgálja 'a beteg üdve a legfőbb törvény' szellemében.

Reumatológia Haladásáért Alapítvány

Reumatológia Haladásáért Alapítvány

Az Alapítvány elnevezése egyúttal fő célját, a hazai reumatológia támogatását is kifejezi, amelyet két oldalról kívánunk elősegíteni. Egyrészről a reumatológiai ismereteket szeretnénk terjeszteni a szakemberek körében, támogatva többek között a reumatológusok, gyógytornászok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók továbbképzését és szakmai fejlődését. Másrészről a betegek gyógytorna igényét szeretnénk kielégíteni emellett felvilágosításukat, önszerveződésüket támogatni.

Reumatológusok Egyesülete

Reumatológusok Egyesülete

Az Egyesület célja: a reumatológia, mint orvosi szakma és tudományág színvonalának emelése, tagjai szakmai és tudományos ismereteinek bővítése, tagjai szakmai és tudományos érdekeinek képviselete és védelme,a magyar reumatológia eredményeinek a nemzetközi szakmai közvéleménnyel való megismertetése, a betegek és a velük foglalkozó nem-orvos munkatársak reumatológiai ismereteinek növelése

Reumatológusok Egyesülete

Reumatológusok Egyesülete

Az Egyesület célja: -a reumatológia, mint orvosi szakma és tudományág színvonalának emelése, -tagjai szakmai és tudományos ismereteinek bővítése, -tagjai szakmai és tudományos érdekeinek képviselete és védelme, -a magyar reumatológia eredményeinek a nemzetközi szakmai közvéleménnyel való megismertetése, -a betegek és a velük foglalkozó nem-orvos munkatársak reumatológiai ismereteinek növelése

Tuti menü